Din februarie 2024, Regulamentul UE Digital Services Act (DSA) a devenit aplicabil în toate statele UE. România a adoptat o lege de implementare DSA (L50/2024) și este rândul ANCOM, ca autoritate de supraveghere, să adopte norme pentru a stabili cum se vor respecta obligațiile de a combate conținutul ilegal în mediul online.
Deocamdată, impactul asupra mediului de business in România este incert. Spre exemplu, definirea „furnizorilor de servicii de intermediere”, principala țintă a acestei legislații, ar trebui să fie suficient de clară încât să nu afecteze în mod disproporționat organizațiile și persoanele care vor trebui să parcurgă o procedură greoaie de notificare la ANCOM. Există în prezent riscul ca normele de aplicare DSA să creeze obligații suplimentare față de Regulament pentru orice website care permite înregistrarea utilizatorilor sau are secțiune de comentarii/recenzii, platforme de whistleblowing, grupuri/pagini în social media gestionate de companii și multe altele.
Vom încerca să descâlcim ițele implementării DSA în România în cadrul următoarei întâlniri DPO Sessions, cu ajutorul lui Bogdan Manolea, director executiv Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) și Co-Founder TRUSTED.ro.
Speaker: Bogdan Manolea, director executiv Asociația pentru Tehnologie si Internet (ApTI) și Co-Founder TRUSTED.ro
Bogdan este expert în legislație IT&C și o voce mereu prezentă în dezbaterile despre reglementarea noilor tehnologii în România. În 2001, a creat resursa Legi Internet, un punct de referință pentru explorarea legislației din domeniu. În activitatea sa la ApTI, susține proiecte de conștientizare a drepturilor fundamentale în raport cu utilizarea tehnologiei de către cetățeni, companii și instituții publice din România.
Gazde: Roxana Guiman și Dana Ududec, fondatoare Privacy Learning
Dana Ududec
Dana este avocat, trainer și specialist recunoscut în domeniul privacy (CIPP/E). Are experiență în domeniul dreptului bancar și al protejării dreptului la viață privată la nivel european, și a dedicat o mare parte a activității sale pentru proiecte menite să crească gradul de conștientizare al regulilor de protecție a datelor personale.
Roxana Guiman
Avocat pasionat de Data Protection, trainer și mentor – susținător activ al programelor de inovare din România. În cei aproape 10 de experiență ca avocat, Roxana a fost implicată în proiecte complexe din domeniul protecției datelor si a proprietății intelectuale, pentru clienți dintr-o varietate de industrii.
Cum participi la eveniment?
Acest eveniment este gratuit și dedicat exclusiv membrilor Comunității DPO Privacy Learning. Pentru participare, vă invităm să vă înscrieți în comunitatea noastră pentru specialiști în privacy și ulterior veți primi prin email detalii pentru accesul la eveniment.
Înscrie-te în comunitatea DPO
prin completarea formularului sau prin e-mail la contact@privacylearning.roCa parte a acestei comunități, vei primi mesaje cu noutăți din domeniul protecției datelor personale și invitații la evenimentele DPO Sessions adresate responsabililor cu protecția datelor. Colectăm adresa ta de e-mail, numele și compania la care lucrezi pentru a te include în lista de abonați ai comunității DPO. Te poți dezabona oricând folosind linkul de la finalul fiecărui mesaj. Află mai multe despre felul în care prelucrăm datele personale în Informarea noastră privind prelucrarea datelor.